Welcome to Rucăr...

 

Cultura rucareana

Comuna Rucar, prin pitorescul sau impresionat a atras multi vizitatori in demersul timpului, preoti, prozatori si pictori de seama au cunoscut peisajul rucarean si au admirat frumusetea spirituala a mosneanului, vechi locuitor al satului. Aici au poposit Slavici, in 1874, Titu Maiorescu intre 1880 si 1886, Alexandru Vlahuta in 1896, George Cosbuc si Delavrancea prin 1902, Panait Cerna in 1905, Nicolae Grigorescu, etc.

O carciuma taraneasca din Rucar s-a vandut cu pretul record de 230.000 de euro

Recent, pe piata operelor de arta din Romania s-a stabilit un nou record al unei licitatii, tabloul „Carciuma taraneasca din Rucar”, realizat de catre Nicolae Grigorescu, fiind cumparat la pretul de 230.000 de euro. Pretul de pornire a fost doar de 80.000 de euro si pana la adjudecare s-au consumat 34 de pasi, in mai putin de 4 minute!
Nicolae Grigorescu, ale carui picturi sunt cele mai bine cotate dintre toate cele realizate de catre artistii plastici romani, a pictat in Muscel mai multe lucrari, printre care se mai numara si „Vatra de la Rucar”, „Drum de munte” si „Taranca din Muscel”si "Rucareanca".
........................................................................................................................

"Rucareanca" de Nicolae Grigorescu.

Nicolae Grigorescu, a vizitat aceasta frumoasa zona si a lasat ceva in urma care sa arate frumusetea si traditia acestei zone. Una din marile sale picturi este facuta chiar in Rucar si se numeste "Rucareanca", un tablou care ilustreaza chipul unei femei din zona Rucar imbracata in frumosul port popular.
Dan Barbilian (Ioan Barbu)
Ion Barbu (Dan Barbilian), 1895 - 1961. Poet de seamã şi ilustru matematician nãscut la Rucãr. Studiazã la Bucureşti şi în stãinãtate dedicându-se matematicii şi poeziei. Susţine lucrãri ştiinţifice la numeroase congrese internaţionale apreciate în mod deosebit. Ca poet practicã o liricã de facturã nouã, ermeticã, cu versuri abstracte, stârnind interes pentru criticii din acea vreme.
Mihai Lungianu
Mihai Lungianu, 1879 - 1966. A scris versuri şi prozã realistã; s-a nãscut la Rucãr. Deşi a dus o viaţã foarte grea, a urmat în paralel facultãţile de teologie şi de drept. Povestitor talentat, scrie nuvele, schiţe, basme şi o serie de articole în presã. Mai târziu practicã avocatura, implicându-se şi în politicã.

Gheorghe Pârnuţã

Gheorghe Pârnuţã, (n. 1915). Dascãl apreciat, autor a numeroase lucrãri cu caracter istoric şi pedagogic, nãscut la Rucãr. Urmeazã cursurile Facultãţii de litere şi filozofie din Bucureşti şi activeazã ca profesor în învãţãmântul de toate gradele. A publicat mai multe lucrãri care evocau trecutul istoric al zonei Muscel, istoria învãţãmântului, studii, articole.

Ileana Şipoteanu

Născută la data de 22 iulie 1967 la Rucăr, judeţul Argeş, Ileana Şipoteanu studiază muzica la Şcoala Populară de Artă din Piteşti, secţia canto. Este licenţiată a Facultăţii de Teatru a Universităţii Hyperion. Ileana Şipoteanu îşi face debutul la teatrul “Alexandru Davila” din Piteşti unde activează ca solistă până în anul 1990, iar din 1992 devine solistă a teatrului de revistă “Fantasio” din Constanţa. În 1986 obţine o menţiune la Festivalul Naţional de Muzică “Mamaia” la secţiunea Interpretare, iar în 1988 obţine premiul Presei la Festivalul “Lira de aur” de la Bratislava. În anii 1992, 1993, 1994 primeşte premiul “Doina Badea” la Festivalul Teatrelor de Revistă.
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one