Welcome to Rucăr...

 

Traditii si obiceiuri

Plugusorul si Rascovaitul

In seara de Anul Nou,copiii umbla cu colindul.Cel al fetelor se numeste "Rascovait' iar al baietilor este "Plugusor" acestia umbla din casa in casa pentru a le ura rucarenilor un an nou plin de bucurie, sanatate si belsug in casa.

Ciurlezul

In ziua de Sf. Ion,copiii,mai ales fetele umbla cu ciurlezul (o galetusa cu apa si un manunchi de busuioc) rostind incantatii si urari de bine pentru gospodariile in care sunt primiti.Baietii stau,de obicei in dreptul bisericii asteptandu-i pe cei cu numele de Ion.

Barierele de nunta

In ziua nuntii,cand alaiul se indreapta spre biserica,satenii pun bariere din loc in loc; galeti cu apa.Nasul trebuie sa arunce bani in galeata pentru a putea continua drumul.

La saptamana

Duminica urmatoare nuntii,nasii scot tinerii casatoriti la biserica.Imbracati toti 4 in costume de Muscel ei asista la slujba religioasa,apoi fac obiectul unei scurte slujbe speciale,de binecuvantare. Dupa slujba,tinerii casatoriti ofera celor prezenti in biserica bomboane fondante.Alaiul se indreapta apoi spre casa aude reiau nunta pentru invitatii care n-au putut fi prezenti la cununia si petrecerea initiala.

Saptamana Floriilor

Saptamana Floriilor este saptamana in care ,se spune,trabuie semanate florile si pregatita stratele cu legume.Femeia care nu le face acum este considerata lenesa,nepriceputa sau nestiutoare.

Cu plocon

In duminica nuntii,pe la orele 14,femeile si fetele din sat vin cu plocon la mireasa (dar de bani sau cadouri).Cu ani in urma se spunea ca se merge “cu maneca” la mireasa.Soacra mica isi serveste musafirele cu bomboane fondante de casa,cozonac si vin.

La nastere

Femeia care naste un copil este considerata “lehuza”:timp de 40 zile nu are voie sa iasa din casa/curte,considerandu-se pagana.Dupa cele 40 zile,preotul ii face o slujba speciala si femeia poate iesi ‘in lume”.

La mormantare

In casa mortului,oglinda se intoarce pe dos si se acopera.
Pisica nu trebuia sa treaca pe sub masa mortului;daca trecde,trebuie intoarsa pe acelasi drum.
Nu se da nici-un lucru pe deasupra mortului.
Sub masa mortului este asezata o cana.Dupa ce mortul este scos din casa,cana se sparge cu zgomot.

Focul lui Sumedru

La25 octombrie,(Sf. Dumitru) copiii fac "Focul lui Sumedru"Ei pregatesc,din vreme,cetina de brad,in forma de claie;ii dau foc,pe inserat si incep sa strige:"Hai la focul lu'Sumedru,maaa!" Femeile le impart mere,nuci,covrigi sau biscuiti. In acest timp,in jurul focului sunt puse la fiert tuciuri mari pline cu cartofi si ibrice pentru tuica fiarta.
Barbatii fac acest lucru. O parte dinte ei taie ,pe talere de lemn,branzeturi rucarene traditionale:urda,branza de burduf,cas dulce sau cascaval afumat. Taraful
de lautari si sarba ca la Rucar insotesc pregatirile. Cand cartofii si tuica s-au feirt,toata adunarea este poftita la "gustare". Se canta si se joaca pana tarziu. Se aud peste sat strigari dese de "Hai la focul lui Sumedru,maaa!" Obieciul este vechi, se prespune că s-a suprapus peste un ritual păgân de purificare a spaţiului înconjurător prin foc, ritual de origine geto-dacă.Neata la Mos Craciun

La Rucar,sarbatoarea Craciunului este anuntata din vreme.In noaptea de 23/24 Decembrie,copiii si tinerii pornesc pe la casele rucarenilor strigand "Scoala,scoalagazda,scoala"anuntand Ajunul Craciunului.Daca sunt primiti de gazde,ei canta colinde pentru casa,baiat sau fata.Daca nu sunt primiti,colidatorii scot poarta din balamale, o arunca in zapada si pleaca mai departe.

Steaua

Un obicei care se respecta in intreaga tara s-a pastrat si la Rucar, in ajunul Craciunului pentru a vesti nasterea Domnului Iisus Hristos copiii umbla cu steaua, un obicei vechi ce se întalneşte la toate popoarele creştine. Acest obicei vrea sa amintească steaua care a vestit naşterea lui Isus şi i-a călăuzit pe cei trei magi.
Cântecele despre stea provin din surse diferite: unele din literatura bizantină ortodoxă, altele din literatura latină medievală a Bisericii Catolice, câteva din literatura de nuanţă Calvină şi, multe din ele, din tradiţiile locale.
Micul cor al stelarilor, care intră în casă în zilele Crăcinului, cântă versuri religiose despre naşterea lui Isus: "Steaua sus răsare"; "În oraşul Vitleem"; "Trei crai de la răsărit".

Brezaia

Feciori si barbati pana in 50 ani se organizeaza in cete pentru sarbatoarea Craciunului.Brezaia poate fi considerata un fel de teatru popular.Personajele cele mai importante sunt Mosul si Brezaia.Mosul se recunoaste dupa "harca" din spinare(o piele de oaie) si maciuca din mana cu care bate copiii care il alearga sau pe oamenii mari,ca sa-i dea bani.Brezaia este sotia Mosului.Ea poarta un fel de pelerina acoperita cu basmale de diferite culori si modele luate de feciori de la fetele din sat cu cateva zile inainte de Craciun.Pe cap Brezaia are un cioc de lemn,asemanator caprei din alte zone ale tarii.In timpul colindului pe la case,in noaptea de Craciun,Brezaia joaca si plescaie.A treia zi,in timpul horei satului,Brezaia se veseleste ,apoi cade si moare.Baietii o duc in carciuma "ca sa-i faca mormantarea".Mosul o jeleste facand diferite gesturi care ii distreaza pe cei prezenti.Mosul si Brezaia simbolizeaza doua personaje biblice;Irod si Irodiada.

Forum nou

Creat 30.11.2011 10:13:13 | Ultima modificare 30.11.2011 10:13:13
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one